Osnovna škola – materijali

Dragi učenici osnovnih škola, ova stranica je namijenjena svima vama koji želite više matematičkih izazova.

Iako to u Hrvatskoj nije toliko poznato, osim Međunarodne matematičke olimpijade i Srednjoeuropske matematičke olimpijade, postoje i međunarodna natjecanja namijenjena isključivo mlađim učenicima. Na takvim natjecanjima pojavljuju se zadaci “olimpijskog tipa” koji su zahtjevniji od zadataka na državnom natjecanju u Hrvatskoj.

Takvi zadaci zahtijevaju višu razinu pripremljenosti i poznavanje metoda koje se ne uče na redovnoj nastavi. Zadaci se biraju iz četiri područja; to su algebra, kombinatorika, geometrija i teorija brojeva.

Cilj nam je potaknuti vas da se aktivnije bavite matematikom i kvalitetnije pripremite za natjecanja koja vas očekuju u budućnosti. Zato smo pripremili materijale iz kojih možete naučiti nešto novo i samostalno se upustiti u rješavanje težih zadataka. Na ovoj stranici se nalaze neki članci objavljeni u časopisu Matka iz kojih, vjerujemo, možete naučiti neke nove metode rješavanja zadataka (po dva članka za svako od četiri područja), te zadaci za samostalno rješavanje (po pet zadataka iz svakog područja).

Zadaci za samostalni rad su različite težine, ali su gotovo svi kompleksniji od zadataka kakvi se pojavljuju na domaćim natjecanjima za učenike osnovnih škola. Sve zadatke rješavajte samostalno i nemojte prebrzo odustajati ako neki od zadataka ne znate riješiti.

Odabrani članci iz Matke

Ilko Brnetić Invarijante

Ilko Brnetić Diofantske jednadžbe

Materijali s priprema

Adventska radionica 2016. 

Ljetne pripreme 2016. 

Zadaci za samostalni rad