MEMO 2015

9. srednjoeuropska matematička olimpijada 2015.g

 

Srednjoeuropska matematička olimpijada, tzv. MEMO, održana je od 25. do 31. kolovoza 2015.godine u Kopru, na jugozapadu Slovenije. Natjecalo se 60 natjecatelja iz zemalja srednje Europe: Mađarske, Švicarske, Austrije, Češke, Slovačke, Litve, Poljske, Njemačke, Hrvatske te domaćina Slovenije. Hrvatsku su predstavljali sljedeći natjecatelji:

Domagoj Bradač, XV. gimnazija, Zagreb

Josip Kelava, Gimnazija Varaždin

Andrija Mandić, XV. gimnazija, Zagreb

Petar Nizić-Nikolac, XV.gimnazija, Zagreb

Patrik Papac, Gimnazija Dubrovnik

Leon Starešinić, XV. gimnazija, Zagreb

 

Voditelji ekipe bili su Tonći Kokan i Azra Tafro.

Pripreme za natjecanje održavale su se na Fakultetu elektronike i računarstva u Zagrebu, a trajale su od 6. do 21. lipnja. Nakon toga  imali smo pauzu, slobodno vrijeme za sebe. Nekoliko dana prije olimpijade imali smo završne pripreme u sklopu ljetnog kampa mladih matematičara, kojeg je organizirala  udruga Mladi nadareni  matematičari „Marin Getaldić“. Predavanja su nam volonterski držali uglavnom bivši natjecatelji.

U Kopar smo krenuli iz Fužina, gdje se održavao spomenuti matematički kamp. Došli smo u Sloveniju u utorak poslijepodne. Imali smo dovoljno   vremena za odmor i koncentraciju prije samog natjecanja koje se pisalo u četvrtak i petak.

Zadaci na pojedinačnom i ekipnom dijelu natjecanja pokazali su se  lakšim od prosječnih. Ipak, nije bilo jednostavno  sve riješiti. Dobra organizacija i raspodjela poslova doprinijele  su izvrsnom rezultatu na ekipnom natjecanju. Do samog  kraja rješavali smo zadatke i zapisivali rješenja,  stoga nismo bili sigurni koliko ćemo bodova na kraju imati. Rezultate smo saznali tek zadnji dan natjecanja, na dodijeli nagrada i zatvaranju MEMO-a. Bili smo ugodno iznenađeni kada smo vidjeli da imamo maksimalan broj bodova koje je moguće osvojiti na natjecanju.  Pokazalo se da nam je jedino takav rezultat  mogao donijeti zlato, jer su drugo mjesto osvojili  Poljaci sa samo jednim bodom manje od nas. Treće mjesto i brončanu medalju osvojili su Mađari. Na pojedinačnom natjecanju također smo postigli sjajne rezultate. Domagoj Bradač osvojio je zlatnu medalju sa samo jednim bodom manje od maksimalnog mogućeg rezultata. Uz zlato, Hrvatska je doma ponijela i dvije srebrne medalje koje su osvojili Leon Starešinić i Petar Nizić-Nikolac te brončanu medalju koju je osvojio Andrija Mandić.

Slovenija se pokazala kao odličan domaćin natjecanja. Uz izlete poput obilaska Kopra, Ljubljane te Postojnske jame, imali smo dovoljno vremena za druženje s ostalim natjecateljima.

Andrija Mandić