IMO 2015

Sudjelovanje hrvatske ekipe na 56. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi
Na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi u Tajlandu hrvatska ekipa ostvarila je najbolji rezultat u svojoj povijesti. Šesteročlana ekipa koju su vodili Matija Bašić i Kristina Ana Škreb osvojila je 15. mjesto u konkurenciji od 104 države.
Ekipa je izabrana temeljem rezultata Hrvatske matematičke olimpijade, na kojoj je pobijedio Ivan Lazarić, a ostatak ekipe su redom činili Petar Orlić, Daniel Paleka, Adrian Beker, Kristijan Štefanec i Lukas Novak. Pripreme na Fakultetu elektronike i računarstva su trajale u razdoblju od 3. do 22. lipnja i od 2. do 6. srpnja.
Grad domaćin olimpijade, Chiang Mai, nalazi se na sjeveru Tajlanda.  U gradu je vruće i sparno u ljetnom dijelu godine, ali sam centar ugodno iznenađuje živopisnim ulicama, trgovinama i lokalima. Hotel u kojem se održavalo natjecanje je onoliko dobar koliko može biti – bazen na sedmom katu i ogromne spojene sobe su ugodno iznenađenje u odnosu na studentski dom u Cape Townu.
Ceremonija otvaranja je prošla u mnogo ozbiljnijem tonu nego prošle godine, posebno zbog činjenice da je Olimpijadu otvorila tajlandska princeza Maha Chakri Sirindhorn. Hrvatska maskota Mathe Mišo ponosno je mahao zastavicom i slikao se s njemačkim Mathematigerom. Dane prije natjecanja kratili smo igrajući stolni tenis u društvenoj prostoriji i upoznavajući se s drugim ekipama.
Natjecanje smo pisali u izvrsno klimatiziranoj prostoriji, s velikim stolovima i općenito odličnom organizacijom. Prvi dan je donio kombinatoriku na prvi zadatak, teoriju brojeva na drugi i geometriju na treći. Većina ekipe riješila je prvi zadatak, koji se ispostavio nešto težim nego inače. Drugi zadatak bio je fijasko, barem je to tada tako izgledalo. Riješio ga je samo Adrian, a Kristijan je imao više od pola rješenja. Na trećem zadatku su četiri člana ekipe uočila jednu činjenicu, ispostavit će se dovoljnu za bod.
Drugi dan je prošao nešto bolje. Četvrti zadatak je, naravno, bila geometrija. Svi smo je ili riješili ili dobili značajan broj bodova. Peti zadatak je bila algebra (funkcijska jednadžba), a šesti kombinatorika. Petar i Adrian su riješili funkcijsku, a nitko nije dobio ništa značajno na šestici.
Nakon natjecanja su Matija i Kristina bili zauzeti borbom za naše bodove, a mi smo se opuštali. Vrijeme do rezultata proveli smo na izletima, koji su uključivali kamp slonova i budističke hramove, te družeći se s drugim natjecateljima.
Saznali smo da Adrian ima 29 bodova, pa smo napeto iščekivali granice za medalje, nadajući se nastavku zlatnog niza. Konačni rezultati su nadmašili sva očekivanja; dobili smo zlatnu, tri srebrne i brončanu medalju. Ekipno smo se plasirali na 15. mjesto, što je naš najbolji plasman ikada.
Abecedno, naši rezultati su sljedeći:
·  Adrian Beker, XV. gimnazija, Zagreb, 2. razred: zlatna medalja
·  Ivan Lazarić, Gimnazija Pula, Pula 4. razred: brončana medalja
·  Lukas Novak, Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec, Čakovec, 2. razred
·  Petar Orlić, XV. gimnazija, Zagreb, 3. razred: srebrna medalja
·  Daniel Paleka, Gimnazija Franje Petrića, Zadar, 3. razred: srebrna medalja
·  Kristijan Štefanec, XV. gimnazija, Zagreb, 4. razred: srebrna medalja
Contestant [] P1 P2 P3 P4 P5 P6 Total Rank Award
Abs. Rel.
Team results 36 18 4 39 22 0 119 15 86.41% GSSSB
Adrian Beker 7 7 1 7 7 0 29 19 96.88% Gold medal
Petar Orlić 7 2 1 7 7 0 24 55 90.63% Silver medal
Kristijan Štefanec 7 4 1 7 3 0 22 76 86.98% Silver medal
Daniel Paleka 7 2 1 7 3 0 20 101 82.64% Silver medal
Ivan Lazarić 7 1 0 7 1 0 16 183 68.40% Bronze medal
Lukas Novak 1 2 0 4 1 0 8 394 31.77%
Na ceremoniji dodjele medalja je Kanađanin Alex Song dobio nagradu za 1. mjesto summa cum laude, i s petom zlatnom medaljom u nizu došao na vrh IMO Hall of fame, prestigavši Teodora von Burga.
Sjedinjene Američke Države su osvojile natjecanje, po prvi put nakon 21 godine, a Kina je ovaj put završila na drugom mjestu. Sve ostale države su bile daleko ispod njih.
 
Za iduću Međunarodnoj matematičkoj olimpijadu u Hong Kongu ćemo biti još bolje pripremljeni, te se nadamo izvrsnom rezultatu.
Daniel Paleka